dinsdag 26 augustus 2008

Nieuw boek over Kundalini en heelwording


Op 25 april 2009 wordt de publicatie verwacht van een nieuw boek over kundalini-problemen, onder de titel Spiritualiteit en energie: de kundalini - kwestie .

Elders op dit blog kun je lezen, waar dat begrip 'kundalini' op slaat (zie: 'Kundalini-problemen en ademtherapie'). Kort samengevat: het gaat om een energie die alles te maken heeft met ziekte en gezondheid, en met bewustwording en spirituele ontwikkeling. Ga je er verkeerd mee om (bijvoorbeeld door op een verkeerde manier aan yoga of meditatie te doen), dan krijg je er allerlei moeilijkheden mee. En dat kan ook komen door een ongeluk, een valpartij (met name op je staartbeen), door heftige emoties of door andere fysieke- en/of psychische trauma's.

In het boek vertellen 15 mensen over hun persoonlijke ervaringen, en daarnaast kun je er zo'n beetje alle 'ins' en 'outs' over kundalini-problemen in vinden. Gaandeweg ontvouwt zich een integraal perspectief op het verband tussen bewustzijn en energie, tussen de manier waarop we onszelf en de wereld ervaren en de wijze waarop we met onze energie omgaan. In het boek reiken Ad van Beckhoven en ik bovendien enige hints en aanbevelingen aan, waarmee je tot heelheid en eenwording kunt komen als je last hebt van psycho-energetische problemen. We gaan in op een aantal vragen waarop tot nu toe telkens weer - in boeken, in tijdschriften en op internet - volstrekt foutieve antwoorden worden gegeven.

Update maart 2009: Het boek verschijnt vlak vóór- of op 25 april 2009. Je kunt het boek natuurlijk alvast bestellen, bij een lokale boekhandel of direct bij uitgeverij Synthese in Rotterdam: www.synthese.ws .

Hieronder enkele nuttige gegevens op een rijtje.

Auteurs: Peter Kampschuur en Ad van Beckhoven
Titel: Spiritualiteit en energie: de kundalini - kwestie
Uitgeverij: Synthese, Rotterdam
ISBN: 978 90 6271 049 2
Prijs: ca. € 19,50 (waarschijnlijk iets meer)

Spiritualiteit in het dagelijks leven


De stichting Filosofie Oost-West biedt ook dit cursusseizoen weer een heel curriculum aan op het gebied van filosofie en spiritualiteit. Een van de modules binnen dit onderwijsprogramma is 'Spiritualiteit in het dagelijks leven'. In het kader daarvan wordt het een en ander verzorgd door mijn favoriete filosoof, prof. dr Otto Duintjer (zie foto), onder de titel 'Filosofie en levenshouding'.
Op zaterdag 8 november ben ik bij prof. Duintjer te gast. We gaan het dan met elkaar hebben over het thema 'leven en leren', en over de manier waarop het dagelijks doen van bepaalde meditatieve oefeningen helpt om tot een open levenshouding te komen - zodat er eens te meer te leren valt. Aan de hand van de manier waarop ik 'aan mezelf werk' en in mijn praktijk mensen begeleid, zou ik willen laten zien hoe je een ander perspectief op jezelf kunt krijgen door steeds weer los te laten met de uitademing mee en de dagelijkse werkelijkheid ook onbevangen in je toe te laten - met name in de inademing. We kunnen zo gemakkelijker meebewegen met 'het vloeiende heden'. En onszelf leren ervaren als een eenheid van lichaam, ziel en geest. In mijn visie komt deze eenheid overeen met die van onze materiële kant (het lichaam), onze energie (ziel, in- en om het lichaam heen) en ons bewustzijn (dit is, wat mij betreft, de onbegrensde ruimte waarin al het waargenomene verschijnt).

Zie voor nadere informatie: www.filosofie-oostwest.nl

Workshop HET KOSMISCH OOG

Het 'kosmisch oog' is een mysterie waarover vroeger gezwegen werd. Menigeen kent het als het 'oog in de driehoek' of het 'Alziend Oog' boven altaren en in het plafond van kerken.
In de esoterie en alchemie staat dit symbool niet voor het oog van een God ver buiten en boven ons, maar voor het goddelijke in onszelf. In de benadering voor lichaamsgerichte, genezende adem-meditatie van Hetty Draayer is het een uitbreiding van het 'chi'-punt (ook bekend bij sommige Chi Kung- en Tai Chi-leraren). Vanuit dit punt wordt in de benadering van Hetty Draayer geademd. Het ligt dieper in het bekken dan het z.g. 'hara'-punt, ook bekend in Zen.

Het ademen vanuit het chi-punt of 'kosmisch oog' opent onze energiebanen (meridianen, nadi's) en maakt een diepgaand proces van loslaten en transformeren mogelijk. Door specifieke adem- en visualisatie-oefeningen opent het kosmisch oog zich als een poort tussen 'binnen' en 'buiten'. De huid gaat dan mee-ademen, wordt weer doorlaatbaar voor kosmische energie en sluit ons niet meer af. Zo kunnen we onszelf gaan ervaren als onbegrensde energie of stralende ruimte - het kleine 'ik' wordt opgenomen in het grote Zelf, in de Eenheid.

In de workshop wordt na een inleiding drie maal geoefend en tenslotte gemediteerd. Tussendoor is er tijd om te lunchen en voor een wandeling. Voorafgaande ervaring met yoga en/of meditatie is niet nodig. Het programma is in hoge mate gericht op 'centeren' en 'aarden'. Het gaat tenslotte om spiritualiteit met beide benen op de grond.

Datum: zaterdag 22 november 2008
Plaats: Wassenaar
Tijd: 10.00 tot ca. 17.00 uur
Kosten: € 65,-.
Mee te nemen benodigdheden: meditatiekrukje, deken, eventueel een eigen yogamatje of tweede deken, warme sokken of pantoffels en een lunchpakket
Info/aanmelding: 070 - 328 09 96 of ingrid.huet@arcoflight.nl

Zie ook andere teksten op deze blog. De workshop wordt door ondergetekende gegeven.